Jak dobrze przyrządzić rybę?

Ryby są smaczne i zdrowe. Polacy jednak cały czas jedzą ich za mało. Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia, więc pojawi się okazja do „nadrobienia zaległości”. Szef kuchni Hotelu Stara Garbarnia radzi jak dobrze przyrządzić daną rybę i z czym ją podać. Oto jego wskazówki:

  1. Sandacz – smakuje najlepiej pieczony z cytryną i grillowanymi warzywami.
  2. Szczupak – można podać smażony w dzwonkach.
  3. Karp – najpierw marynowany w sosie sojowym, czosnku, soku z cytryny i oliwie, później pieczony na ruszcie.
  4. Pstrąg – dobrze smakuje grillowany, pieczony. Propozycja dania: zapiekany z tymiankiem i masłem czosnkowym.
  5. Labraks – pieczony czy grillowany z cytryną, serwowany z grillowanymi warzywami.
  6. Dorsz – polecamy pieczony lub gotowany na parze.
  7. Śledź – warto spróbować podać w słodkawo-słonym smakach np. z buraczkami czy w przyprawach korzennych z rodzynkami. Ponadto warto spróbować zapiec z ziemniakami czy usmażyć kotlety ze śledzi.
  8. Łosoś – najlepiej smakuje jako filet grillowany lub gotowany na parze. Świetnym daniem jest też łosoś pieczony w cieście francuskim lub drożdżowym z miodem i czosnkiem.
  9. Halibut – warto serwować pieczonego, smażonego na maśle klarowanym z sosem maślanym z limonką i granatem.
  10. Tuńczyk – doskonała przekąska to tatar z tuńczyka ze świeżym ogórkiem, cebulą szalotką, sokiem z cytryny, odrobiną maggi, olejem słonecznikowym, doprawiony solą i pieprzem.

Ryb nie grillujemy i nie zapiekamy razem z warzywami. Tylko warzywa przyrządzamy osobno i dopiero razem serwujemy.

Pieczemy ryby zawinięte w folię np. z masłem, cytryną i czosnkiem.

Tak samo warto spróbować grillowania ryb skropionych sokiem z cytryny i polanych masłem klarowanym, ale musimy pamiętać o grillowaniu bez czosnku, gdyż przypaliłby się przed dojściem ryb.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s